Afvallen, dat betekent keuzestress


Wanneer je besluit dat je te zwaar bent en wilt gaan afvallen, komen er veel vragen op je af. Er ontstaat eigenlijk een nieuw probleem, lijkt het wel. Er zijn zoveel diëten te vinden op bijvoorbeeld internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welk dieet is voor jou goed? Welke sport is voor jou goed? Kies ik voor begeleiding of doe ik het zelf? Waar voel ik mezelf prettig bij? Hoeveel wil ik afvallen? Heb ik in het verleden al een dieet gevolgd en hoe ging dat? Je ziet, de keuzestress kan behoorlijk oplopen bij alleen het woord: afvallen.

Een goede start

Wanneer je de keuze hebt gemaakt dat je wilt afvallen met behulp van een dieet, is het raadzaam om een eetdagboek bij te houden. Hierin houdt je een periode, bijvoorbeeld twee weken, precies bij wat je eet en wanneer je iets eet. Wanneer je dit trouw bijhoudt, krijg je een goed beeld van de eetpatroon en zie je wat je eigen valkuilen zijn. Het kan zijn dat je vooral ’s avonds veel snoept, of dat je moeite hebt rond 16.00 uur. Wanneer je inzicht hebt gekregen in je eetpatroon geeft dat ook richting aan de keuze van het dieet dat je wilt gaan volgen.

Dieet

Vaak zul je ervoor kiezen om een dieet te gaan volgen waarbij er keuzes gemaakt moeten worden over welke voeding je nog wel tot je neemt en welke voeding je uitsluit uit je voedingspatroon. Logischerwijs zullen de dikmakers, zoals snoep, chips, snacks en dergelijke als eerste verdwijnen. Maar er zijn zoveel diëten op de markt, die allemaal een eigen theorie hebben. De één wil geen koolhydraten, de ander wil gecontroleerd koolhydraten, veel vet, weinig vet, strikte menuvoorschriften tot menu-adviezen. Ook zijn er verschillende instanties die adviezen hebben of onderzoeken hebben gedaan. Denk hierbij aan het Voedingscentrum of de consumentenbond. Hier valt veel informatie te vinden, en allemaal met gewichtsverlies als doel.

Voedingssupplementen

Er bestaat ook de mogelijkheid om voedingssupplementen te gebruiken als ondersteuning van je dieet. En dan vooral een voedingssupplement waar caffeine in zit. Door caffeine verbetert je uithoudingsvermogen doordat de caffeine het centrale zenuwstelsel stimuleert. En door caffeine wordt de uitgifte van adrenaline verhoogd. Adrenaline zorgt ervoor dat je lichaam meer brandstof verbruikt en dat de hartlongfunctie wordt verhoogd. Hierdoor is een voedingssupplement met caffeine een perfecte stimulans voor het lichaam om af te vallen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *